Üdvözöljük oldalunkon

A NOSZA (Nonprofit Szektor Analízis) Egyesület célja a civil nonprofit
szektor jogi környezetének fejlesztése.
A NOSZA fontosnak tartja,hogy független
és sokszínű civil szervezetek hatékonyan,ugyanakkor legitim módon működjenek,
fenntartható és észszerűen szabályozott környezetben. Ennek érdekében
a jelenlegi szabályozást és gyakorlatot vizsgáljuk és elemezzük,
illetve érdekérvényesítő akciókat hajtunk végre.
A NOSZA Egyesület külföldről támogatott szervezetnek minősül.

Hírek

Elindult az Elosztó Projekt Facebook oldala

2019. október. 07

Magyarországon százezrek nem képesek megfelelően kifűteni otthonukat, vagy az eleve alacsony jövedelmük aránytalanul nagy részét költik energiára; őket érinti az energiaszegénység. 500 ezer háztartásnak van 60 napon túli energiaszámla hátraléka, míg a háztartások több, mint 40%-a használ fát vagy szenet a fűtéshez, jelentős részük szegénységben él.

Tovább >>

Civil szervezeteket érintő legfontosabb jogszabályváltozások 2017-ben

2018. március. 27

A 2017-es év ismét jelentős változásokat hozott a civil szervezetek működését, bírósági nyilvántartását illetően. A 2016 december végén elfogadott törvénycsomag a civil szervezetek létesítésére irányuló eljárások gyorsítását, egyszerűsítését célozta és jelentős mértékben felülírta a Ptk. egyesületi szabályait.
Melyek a létesítő okirat kötelező tartalmi elemei?

Tovább >>

Gyakran Ismételt Kérdések

2016. május. 27

Mely időpontig kötelesek a civil szervezetek módosítani a létesítő okiratukat az új Ptk. hatályba lépésére tekintettel?
Az egyesületek és az alapítványok számára az új Ptk. kötelezettségként írta elő elsőként 2016. március 15. napjáig terjedő határidővel, majd ezt 2017. március 15. napjára módosítva, hogy az alapszabályukat, illetve az alapító okiratukat felülvizsgálják, és szükség szerint módosítsák. A 2017. január 1-jétől hatályos rendelkezés szerint a nevezett szervezetek csak a 2017. január 1. napját követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg kötelesek a felülvizsgálatra.

Tovább >>

Alapítványok alapító okirata és működése

2016. február. 25

Az új Ptk. hatálybalépése kapcsán módosuló jogszabályi rendelkezések rövid ismertetése

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) hatálybalépése után az egyesületek és az alapítványok létesítő okiratát (alapszabályát, alapító okiratát) összhangba kell hozni a hatályos törvényi rendelkezésekkel.

Tovább >>

Egyesületek alapszabálya és működése

2016. február. 25

Az új Ptk. hatálybalépése kapcsán módosuló jogszabályi rendelkezések rövid ismertetése

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) hatálybalépése után az egyesületek és az alapítványok létesítő okiratát (alapszabályát, alapító okiratát) összhangba kell hozni a hatályos törvényi rendelkezésekkel.

Tovább >>

Képzési anyag a civil szerveztek működésének támogatására

2014. március. 31

A NOSZA Egyesület a civil szféra jogi környezetének vizsgálata és fejlesztése mellett igyekszik erősíteni a civilek érdekérvényesítési képességét. A 2013-2014 évek során folyamatban volt projektünk is ez utóbbi célt szolgálta; a képzésünk és az annak nyomán készült jelen képzési anyagunk a specifikus jogi, működtetési ismeretek átadásával kívánja felkészíteni a civil szervezeteket a tudatosabb társadalmi szerepvállalásra és a markánsan változó jogi környezet által támasztott újabb kihívásokra.

Tovább >>

A civil szervezeti lét régi és új kihívásai

2014. március. 06

A NOSZA Egyesület nonprofit szektor támogatására folytatott programja keretében 2014. február 28-án tartott képzést civil szervezetek részére „A civil szervezeti lét régi és új kihívásai’ címmel Budapesten. A rendezvényen 15 civil szervezet képviseltette magát és több érdeklődő magánszemély is részt vett.

Tovább >>

Civil szervezet – társadalmi szervezet – civil társaság, az új Civil törvény fogalmi újításai

2014. február. 21

Az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény helyébe 2012. január 1-jével az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv). A jogszabály számos újdonságot, illetve változást hozott a társadalmi szervezetek számára.
A Civil tv. a „társadalmi szervezet” megnevezés helyett a „civil szervezet” elnevezést vezette be. A civil szervezet fogalma magában foglalja a civil társaságot, az egyesületet és az alapítványt.

Tovább >>

Induló projekt a magyar nonprofit szektor támogatására

2013. október. 09

A NOSZA Egyesület évek óta aktív a civil szféra jogi környezetének vizsgálatában és fejlesztésében. Tevékenységünkben kiemelkedő szerepet kap az elektronikus információszabadságról szóló törvényből eredő jogosultságok betartatása és a civil szervezetek jogtudatosságának növelése. Célunk a civil érdekérvényesítés fejlesztése, így a monitorozó tevékenység, specifikus jogi, működtetési ismeretek átadása.

Tovább >>

Civil újságírással az önkormányzatok átláthatóságáért

2010. június. 21

A NOSZA Egyesület a "Civil újságírással az önkormányzatok átláthatóságáért" című programjának keretében 15 civil szervezet közreműködésével monitorozza a szervezetek által választott önkormányzat működését.

Tovább >>

Designed: Varadi | Developed: Farm