Üdvözöljük oldalunkon

A NOSZA (Nonprofit Szektor Analízis) Egyesület célja a civil nonprofit
szektor jogi környezetének fejlesztése.
A NOSZA fontosnak tartja,hogy független
és sokszínű civil szervezetek hatékonyan,ugyanakkor legitim módon működjenek,
fenntartható és észszerűen szabályozott környezetben. Ennek érdekében
a jelenlegi szabályozást és gyakorlatot vizsgáljuk és elemezzük,
illetve érdekérvényesítő akciókat hajtunk végre.
A NOSZA Egyesület külföldről támogatott szervezetnek minősül.

NYITOTT JOGALKOTÁS: Hogyan lesz az elméletből gyakorlat?

2009. július. 21

Folytatódik a nyitott jogalkotásról szóló projektünk, a CEE Trust segítségével.

Az első jogalkotás projektet szintén a CEE Trust támogatta, 2007 márciusától 2007 decemberéig. Ennek során megvizsgáltuk,hogy milyen módon, illetve milyen mértékben tartják be a minisztériumok, a parlamenti bizottságok, a megyei önkormányzatok és az 50 000 főnél több lakost számláló városok az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényt. A törvény értelmében mindezek az intézmények kötelezettek arra, hogy honlapjaikon mindenki számára hozzáférhető módon tájékoztassák a közvéleményt, illetve hogy helyet biztosítsanak a készülőben lévő jogszabálytervezetek véleményezésére. Mivel a törvény nem tartalmaz szankciót arra az esetre, ha nem tartják be, civil nyomásgyakorlással és a nyilvánosság erejével kívántuk motiválni a fent említett intézményeket. Ebből a célból hoztuk létre a jogalkotas.hu honlapot.

2007-ben a minisztériumok honlapjairól januárjában, márciusban, áprilisban, májusban, júliusban, szeptemberben, decemberben, a TASZ segítségével a parlamenti bizottságokról februárban, májusban, augusztusban és decemberben, a KÖTHálóval együttműködésben a megyei és városi önkormányzatokról júliusban, szeptemberben és novemberben készült jelentésünk. Mindezeket az elemzéseket feltettük a honlapra, összehasonlítottuk az egyes intézményeket.
Ugyanezen a honlapon megtalálható minden készülőben lévő, véleményezhető jogszabálytervezet, ezt kollégánk hetente kétszer frissíti.
Eredményeink meggyőzőek. 40 helyi önkormányzat honlapját követjük figyelemmel, 11 szempontot vizsgálva. E szempontok mindegyike a törvény által előírt nyilvánossággal kapcsolatos. Amikor elkezdtük tevékenységünket, csak három olyan önkormányzat volt, amely mindenben megfelelt ezeknek az előírásoknak. Miután megfigyelésünk eredményeiről tájékoztattuk őket levélben is, a jogkövető magatartás nagyban megnőtt: 6 hónappal később már 11 ilyen honlap volt. A minisztériumok esetében is hasonló a helyzet. A projekt kezdetekor megközelítőleg 50 olyan törvényt találtunk, melyeket nem véleményeztettek. Erről levélben küldtünk visszajelzést a minisztériumoknak, illetve az eredményeket feltettük a honlapra is. A második félévben a nem véleményeztetett törvényjavaslatok száma körülbelül felére csökkent, 23 ilyet találtunk. Azt gondoljuk, hogy a nyomásgyakorlásnak különösen hatékony formáját választottuk, amikor ötvöztük a személyre szólóan megírt levelek kipostázását a nyilvánosság erejével a honlapunkon, illetve a Népszabadságban is megjelent a tevékenységünkről és megfigyeléseink eredményeiről szóló cikk http://www.nol.hu/cikk/457020/.
Tartalmazza ez a honlap még azt a távoktatási rendszert, amely úgyszintén Egyesületünk kezelésében van, és információkat szolgáltat az állampolgároknak arról, hogyan tájékozódhatnak leghatékonyabban a törvényhozásról, hogyan véleményezhetik azt, és hogyan befolyásolhatják a döntéshozatalt.

Az új jogalkotás projektben a munkát más civil szervezetekkel együttműködve kívánjuk folytatni. Célunk az, hogy a minisztériumok és a civil szervezetek között valós párbeszédet alakítsunk ki a készülő törvényekről. Szeretnénk figyelemmel kísérni, mennyiben veszik figyelembe a minisztériumok a területükön komoly hírnévnek örvendő, magabiztos szaktudással bíró civil szervezetek véleményét.
Továbbá az Eitv. rendelkezései 2008 júliusától hatályosak a kisebb települések önkormányzataira is. Ezért amellett, hogy folytatjuk az eddigi honlapok monitorozását, 35 új településsel bővül a
projektben elemzettek köre.

    Designed: Varadi | Developed: Farm